Computer basisvaardigheden: Bestandsextenties begrijpen

Lesson 4: Bestandsextenties begrijpen

/en/tr_nl-basic-computer-skills/maak-uw-fouten-ongedaan/content/

Begrip van bestandsextensies

Uw computer heeft veel verschillende soorten bestanden en elke computer heeft zijn eigen bestandsextensie. Een extensie is een code van drie of vier letters aan het einde van een bestandsnaam en na een punt. Ziet het als een soort achternaam. Deze extensies vertellen u over de kenmerken van een bestand en het gebruik ervan. In deze les bespreken we enkele voorbeelden van deze uitbreidingen en bespreken we de extensie van een bepaald bestand.

Voorbeelden van bestandsextensies

  • Een JPEG gebruikt de extensie .jpg of .jpeg (bijvoorbeeld afbeelding.jpg).
  • Een Word-document gebruikt de .docx- extensie of .doc voor oudere versies (bijvoorbeeld CoverLetter.docx).
  • Een MP3-audiobestand gebruikt de extensie .mp3 (bijvoorbeeld rhyme_rap.mp3).
  • Een Excel-spreadsheet gebruikt de extensie .xlsx of .xls voor oudere versies (bijvoorbeeld budget.xls).

Verborgen bestandsextensies

Sommige besturingssystemen verbergen standaard bestandsextensies om rommel te verminderen. Het is mogelijk om de bestandsextensies te tonen als ze verborgen zijn. Klik op de onderstaande links om te zien hoe u bestandsextensies in Windows en OS X kunt weergeven:

Je kunt meestal ook zien wat het bestandstype is door naar het pictogram van het bestand te kijken. Het Word-document ziet er bijvoorbeeld uit als een bestand met een W in de hoek, terwijl een Excel-spreadsheet eruit ziet als een bestand met een X in de hoek.

Bestandsextensies vertellen ook aan uw computer welke applicaties moeten worden gebruikt bij het openen van dat bestand. Soms wil je misschien een andere applicatie gebruiken om dat bestand te openen .

/en/tr_nl-basic-computer-skills/downloaden-en-uploaden/content/