Computer basisvaardigheden: Een computer opstarten in de Veilige Modus

Lesson 17: Een computer opstarten in de Veilige Modus

/en/tr_nl-basic-computer-skills/hoe-uw-harde-schijf-te-defragmenteren/content/

Een computer opstarten in de veilige modus

Veilige modus is een alternatieve manier om uw computer op te starten, zodat alleen de essentiële programma's worden gebruikt die nodig zijn om te worden uitgevoerd. Normaal gesproken worden bij het opstarten van uw computer veel stuurprogramma's geladen, dit zijn programma's waarmee uw besturingssysteem (OS) kan communiceren met andere apparaten en software. Wanneer u echter opstart in de veilige modus, wordt alleen het minimale aantal stuurprogramma's geladen dat nodig is om de computer uit te laten draaien (meestal alleen de stuurprogramma's voor de muis, het toetsenbord en de weergave).

Waarom zou je de veilige modus gebruiken?

Laten we zeggen dat je op een dag je computer gaat gebruiken en merkt dat je besturingssysteem gewoon niet start of dat je computer blijft 'hangen.' Dit kan te wijten zijn aan een aantal redenen, waaronder een virus , malware , corrupte bestanden of iets anders. In de veilige modus kunt u uw besturingssysteem in een zeer eenvoudige staat opstarten, zodat u het probleem mogelijk kunt identificeren en verhelpen.

In de veilige modus ziet uw schermresolutie er misschien een beetje vreemd uit, werken bepaalde applicaties mogelijk niet goed of loopt uw ​​computer mogelijk wat langzamer dan normaal. Dit is volkomen normaal; het zijn gewoon de effecten van bepaalde stuurprogramma's die niet worden uitgevoerd.

Om te starten in de veilige modus (Windows 8.1 en hoger):

 1. Klik op de knop Start en selecteer het pictogram Power.
 2. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik op Opnieuw opstarten.
 3. Een menu verschijnt. Selecteer Problemen oplossen> Geavanceerde opties> Opstartinstellingen.
 4. Klik op de knop Opnieuw opstarten.
 5. Uw computer zal opnieuw opstarten en het onderstaande menu verschijnt. Druk op 4 om de Veilige modus in te schakelen (of op 5 om de Veilige modus in te schakelen met netwerkmogelijkheden als u internet wilt gebruiken).
 6. Uw computer start dan op in de veilige modus.

Om te starten in de veilige modus (Windows 7 en eerder):

 1. Schakel uw computer in of start hem opnieuw op. Terwijl deze opstart, houdt u de F8-toets ingedrukt voordat het Windows-logo verschijnt.
 2. Een menu verschijnt. U kunt dan de F8-toets loslaten. Gebruik de pijltoetsen om Veilige modus (of Veilige modus met netwerkmogelijkheden te selecteren als u internet nodig hebt om uw probleem op te lossen) en druk vervolgens op Enter.
 3. Uw computer start dan op in de veilige modus.

De mac opstarten in de Veilige Modus:

 1. Schakel uw computer in of start hem opnieuw op. Terwijl deze opstart, houdt u de Shift-toets ingedrukt voordat het Apple-logo verschijnt. Zodra het logo verschijnt, kunt u de Shift-toets loslaten.
 2. Uw computer start dan op in de veilige modus.

Wat te doen als je eenmaal in de veilige modus bent

Bepaalde problemen kunnen vrij gemakkelijk worden opgelost met behulp van de veilige modus, terwijl andere problemen wellicht een grotere uitdaging vormen.

 • Als u denkt dat het malware is die uw computer beïnvloedt, kunt u eenvoudig een antivirusprogramma uitvoeren om te proberen het te verwijderen. Deze taak kan moeilijk zijn, terwijl u uw computer normaal gebruikt.
 • Als u onlangs een programma hebt geïnstalleerd en merkt dat uw computer zich sindsdien vreemd gedraagt, kunt u de veilige modus uitvoeren om het te verwijderen.
 • Als u vermoedt dat uw stuurprogramma's uw systeem onstabiel maken, kunt u de veilige modus gebruiken om ze bij te werken .

Als u opstart met de veilige modus en uw computer blijft crashen, betekent dit dat er waarschijnlijk iets mis is met uw hardware. Als dit het geval is, kunt u het beste deskundige hulp inroepen.

Als u denkt dat u het probleem hebt opgelost, moet u de veilige modus verlaten om te testen of alles naar behoren werkt. Hiertoe start u eenvoudig uw computer opnieuw op. Wanneer het opnieuw opstart, zou het Windows in zijn normale modus moeten starten.

/en/tr_nl-basic-computer-skills/software-installeren-op-uw-windows-pc/content/