Computer basisvaardigheden: Gratis Software

Lesson 6: Gratis Software

/en/tr_nl-basic-computer-skills/downloaden-en-uploaden/content/

Gratis software

Een smartphone omringd door iconen van apps

Er zijn gratis programma's beschikbaar voor bijna elk doel dat u zich kunt voorstellen. Als u op zoek bent naar gratis software voor een specifieke taak of een gratis alternatief voor een duur commercieel programma wilt, is het waarschijnlijk ergens op internet. Vaak is het moeilijkste deel het vinden van de veiligste, meest betrouwbare gratis programma's onder de duizenden andere gratis programma's.

Meestal is de beste manier om gratis software voor Windows te vinden, het zoeken op internet . Op Android- en iOS-apparaten is de beste manier om gratis software te vinden, zoeken in de Play Store of App Store voor apps die als gratis worden vermeld. Voor Mac OS zijn zowel de App Store als internetzoekacties effectieve methoden om gratis software te vinden.

Als er geen kosten zijn om software te gebruiken, wordt dit soms software gratis of freeware genoemd.

Veilig zoeken naar gratis software

Bij het zoeken naar vrije software is het van cruciaal belang om goede software te onderscheiden van slechte of gevaarlijke software. Deze stappen helpen u een programma te vinden dat veilig en betrouwbaar is en de functies uitvoert die u nodig hebt.

 • Identificeer uw behoeften en de taken die u probeert te volbrengen. Heeft u een eenvoudige tool of iets heel krachtigs nodig? Probeer je een gespecialiseerde taak uit te voeren, of ben je op zoek naar iets dat over het algemeen nuttig is? Wilt u gewoon geld besparen?
 • Zoek naar informatie over een programma voordat u het downloadt. Bepaal of de uitgever betrouwbaar en geliefd is en of het programma veilig en stabiel is en de gewenste functies heeft.
 • Lees beoordelingen op neutrale sites van derden; een uitgever kan negatieve recensies van zijn eigen site verwijderen.
 • Klik niet op misleidende advertenties die zijn ontworpen om eruit te zien als downloadlinks of foutmeldingen. Bestudeer downloadlinks zorgvuldig voordat u op klikt of installeer een adblocker .
 • Vermijd malware die is opgenomen in installatieprogramma's. Als een installatieprogramma opties bevat voor aangepaste zoekbalken of andere programma's die geen verband lijken te houden, laat het dan weten deze niet te installeren.
 • Rechtstreeks downloaden van de website van de ontwikkelaar in plaats van vanaf een site van derden. Veel bestandssharesites van derden bevatten malware met hun installatieprogramma's.
 • Scan direct na het installeren van een nieuw programma op virussen en malware . Het is beter om te voorkomen dat malware wordt geïnstalleerd, maar scans vangen waarschijnlijk alles wat u hebt gemist.
Misleidende advertenties op een downloadpagina


In de bovenstaande afbeelding is de downloadknop linksonder de echte downloadkoppeling, terwijl de andere twee misleidende advertenties zijn.

Houd er rekening mee dat deze veiligheidstips goede praktijken zijn, of u nu gratis software downloadt of software bestelt. Er is niets dat een distributeur ervan weerhoudt om malware te bundelen met een programma en daarvoor nog steeds een vergoeding vraagt, en veel commerciële software is onstabiel of niet effectief. Wees u altijd bewust van gewetenloze praktijken, zodat u ze kunt vermijden en de beste software voor uw behoeften kunt kiezen.

Voorbeelden van gratis software

Een van de grootste voordelen van gratis software is het bepalen van uw specifieke behoeften en het zoeken naar het programma dat bij u past, maar soms is het handig om te zien welke software andere mensen gebruiken. Hier is een lijst met enkele van onze favoriete gratis software voor algemene taken.

Beveiliging en systeemoptimalisatie

Produktiviteit

 • LibreOffice : een complete kantoorsuite
 • Thunderbird : software voor e-mailbeheer
 • Keynote : software voor het maken van aantekeningen en voor organisaties
 • Metapad : een geavanceerde teksteditor
 • Foxit Reader : een PDF-viewer
 • CutePDF : een PDF-schrijver die werkt als een virtuele printer

Media

Waarom is sommige software gratis?

Er zijn veel redenen waarom een ​​ontwikkelaar mogelijk geen kosten in rekening brengt voor zijn software. In de meeste gevallen verdienen ontwikkelaars nog steeds geld met andere middelen. Hier zijn enkele van de gebruikelijke manieren waarop met gratis software nog steeds geld wordt verdient.

 • Donaties: de software is gratis, maar gebruikers kunnen geld doneren om de ontwikkelaar te ondersteunen.
 • Advertenties: de ontwikkelaar wordt betaald door andere bedrijven om advertenties in de software of op zijn website te plaatsen.
 • Datamining: de software verzamelt informatie over gebruikers en verkoopt deze aan adverteerders of marketingonderzoekers. Dit wordt vaak gebruikt in combinatie met advertenties.
 • Andere software bundelen: andere software-distributeurs betalen de ontwikkelaar om andere programma's met zijn software te bundelen. Dit omvat vaak malware.
 • In-app aankopen: de basissoftware is gratis, maar gebruikers kunnen vergoedingen betalen om extra functies te ontgrendelen.
 • Premium-producten of abonnementen: de software zelf is gratis, maar de ontwikkelaar verkoopt geavanceerdere versies van het programma of andere programma's.

Niet alle gratis softwareontwikkelaars verdienen geld met software. Ze hebben misschien een voltijdbaan en maken in hun vrije tijd software als hobby, ze werken misschien onder een licentie die het verdienen van winst uit de software verbiedt, of ze kunnen gewoon genieten van deelname aan gratis softwaregemeenschappen op internet.

Sommige software is gratis beschikbaar omdat de ontwikkelaars zich houden aan bepaalde sociale en ethische richtlijnen. Deze software wordt soms softwarematig genoemd, hoewel het ook wel gratis software wordt genoemd. In dit geval gebruiken ze de definitie van gratis, dat betekent vrijheid, niet gratis. U kunt meer lezen over dit soort gratis software bij de Mozilla Foundation of de Free Software Foundation .

Ondersteuning van gratis software-ontwikkelaars

Nadat u een tijdje gratis software hebt gebruikt, kunt u overwegen hun ontwikkelaars te ondersteunen als u tevreden bent met de programma's. Bezoek hun websites en zoek naar manieren om te helpen. Ze kunnen koppelingen voor u hebben om geld te doneren, uw talenten aan hun projecten bij te dragen of hun software op sociale media te promoten. Maar onthoud, uw steun is een keuze, geen verplichting. Vrije softwaregemeenschappen gedijen op individuele keuze en wederzijdse hulp.

/en/tr_nl-basic-computer-skills/wat-is-een-pdf-bestand/content/